top of page

Cerkezkoy , Istanbul

Cetin group

10   /   2022

Office

Design : Anil AKAY

         Aysu AKDENİZ

Tasarım-Proje

Danışmanlık

 Kullanıcı deneyimine gösterdiği önemle projelerinde fark yaratan Mean Mimarlık ekibi, Greentown Çetin Group Ofis Projesi ile Çerkezköy’de bir mimari ve içmimari projeye imza attı. Proje teslimi önce cephe tasarımı ve statik proje daha sonra iç mekan tasarımını kapsayacak şekilde iki paket halinde teslim edildi.

Cephe tasarım kararları, statik proje ve iç mekan gereksinimlerinin harmanlanması ve mevcut yapının cephe yönlendirmeleriyle birlikte ele alındı. Açıklıklar ve plansal eskiz çalışmasının öngörüleri ile mekanlara denk gelen alanlarda beyaz metal mesh güneş kırıcılar kompozitlere entegre edildi. Yönlendirme elemanları ve yarı açık mekanlarla birlikte cephenin dinamik görüntüsü elde edildi.

Bu projedeki tasarım düşüncesi, ticari ve ofis kullanımına yönelik bir bina dokusunda yer alan projenin, yerleşimi, yüksekliği, kişi sayısı, departman sayısı ve mekan içindeki konumu projenin hacmini bu anlayış ile uyumlu hale getirme ihtiyacı etrafında toplanmıştır.

 İki katlı Greentown Çetin Group Ofis Projesi’nde bizi giriş katında çift girişli bir rüzgarlık ve büyükçe bir mesh vitrin karşılıyor. Vitrin, dış mekan ve iç mekan arasında bir tampon görevi görmekte ve rüzgarı içine almaktadır. Giriş kattaki kat yüksekliğinden faydalanılarak mekana ek ara kat ile proje boyut kazandı. Karşılama panosu her iki katta da görkemli bir giriş sağlıyor.

 Ofis katındaki yerleşimde yönetim kurulu ve ve çalışanlar için iki farklı sirkulasyon hattı belirlendi. Girişte mekanı ikiye bölen koridor seçimi ile bu büyük ofiste belirsizliği en aza indirmeyi amaçladık. Bu kurguyu destekleyecek referans ögeleri mekanın kimliğini oluşturmakta önemli rol oynadı. Kesintisiz tavan kesintisiz mekan düşüncesini; geçirgen asma tavandan faydalanarak mekanın, aydınlatmalar tarafından görüş alanımızda bölünmemesi destekledi. Aynı zamanda çatı penceresi için tavanda boşluklar açmak, mekanların spot ışığı kurgusunda dikkat çekmesini ve alanın doğal ışıkla boyut kazanmasını sağladı.

  Temel amaç, aynı ortamda farklı pozisyonlara sahip ve ekibin bütünleşmesine, iletişim kurmasına ve ilham almasına olanak tanıyan departmanlar arası faydalara imkan sunan bir çalışma alanı yaratmaktı. Firma bünyesinde altı departmanın çalışanlarının yanında müdürlerinin proje planında birbirlerine ve yönetim koridoruna yakınlıkları tasarlandı. Her bir departman renkler ile ayrılarak, tavan tasarımına yansıdı. Toplam altı departmanın sahip olduğu 272 m²  içerisinde  60 kişilik açık ofis alanı ve bunlara bağlı 16 müdür odası yerleşimi yapıldı. Toplam 76 kişilik çalışma alanı sağlandı. Departmanların kendi alanlarının belirlenmesi ile mekan içerisinde mekan oluşması bu denli büyük bir ofiste karmaşayı kontrol altına aldı. Tampon görevi gören ara mekanlar ise telefon kabini, serbest çalışma alanları olarak değerlendirildi. Bunun yanında ofisteki toplantılara ev sahipliği yapan 24-8-6-12 kişilik, 6 toplantı odası bulunmakta. Yemek servisinin yapıldığı sosyal alan kullanıcılara farklı dinlenme alternatifleri sunuyor. Ofis genelindeki tavan tasarımında kullanılan akustik dekoratif keçe aydınlatma elemanlarının, tavanlardaki statik projenin okunduğu açık tavan sisteminin dokusu ile tezat oluşturdu. Bu tasarım düşüncesini destekler nitelikteki ofis alanlarındaki bazı çelik kolonların çıplak bırakılması ofise endüstriyel bir dokunuş oldu.

bottom of page