Sisli , Istanbul
SARKAP
12 / 2022
Office
Designer: Anıl AKAY
Rukiye GÜNEŞ
Tasarım-Proje
Taahhüt
Sarkap Firması, Sarten ailesinin üyelerinden biri. İstanbul Levent ‘teki Ferko Signature binasında yerini alan Sarkap; tasarım, proje ve taahhüt adımlarının titizlikle tamamlandığı bir projedir.
Tek katta 310 m² alana yayılan firma kendi içinde üç departmana ayrılıyor. Ortak bir karşılama alanından sonra kendi içinde hacimlendirilen bu departmanlarla, mekan içinde mekan kurgulanarak tasarım tek düzelikten kurtarılmış oluyor. Her departmana kendi içinde esnek alanlar tanımlanarak açık ofisler de bu alanlarda yerini buluyor. Ana birim olan Sarkap, 1 adet yönetici ve 8 adet çalışandan oluşurken ofisteki toplantılara ev sahipliği yapacak toplantı odası da bu hacimde kurgulandı. Bu toplantı odası aynı zamanda Sarten firmasının ürünlerinin de sergilendiği en önemli alan olma özelliğini beraberinde getiriyor. Sonraki birimler de sırayla 1 yönetici ve 6 çalışandan oluşan Denetim birimi ve 3 yönetici 10 çalışandan oluşan Sarlog-It-Bordro birimleri.
Mekanların sürekliliği ve esnekliği, tasarımın en önemli unsurlarından birini oluşturuyor. Cam bölmelerle ayrılan bu üç departman; olası büyümelere kolaylık sağlarken, birimler arası görsel iletişimin de akışta olmasına olanak sağlıyor. Her bir departman için özel olarak tasarlanmış depolama birimleriyle hem depolama sorunu çözülmüş oluyor hem de mobilya tasarımlarındaki ortak dil sayesinde mekanlara ortak bir kimlik kazandırılmış oluyor.
Girişten itibaren, tavana yayılan kaset döşemenin mekana etkisini görüyoruz. Kaset döşemeleri çoğunlukla açıkta bırakarak maksimum tavan yüksekliğiyle istediğimiz derinlik algısından en iyi şekilde faydalanmış oluyoruz. Yapının kuralları gereği cephe hattında bulunan asma tavan bandında ise yarıklar açıp aydınlatma elemanlarımızı bu yarıklara saplayarak açıkta kalan kaset döşemelerimizle güçlü bir ilişki kuruyoruz.
Zemin tasarımını ele alırken birimlere renkler atayıp; mekanın genelini yumuşak renk paleti ve ögelerle geçerken, asıl renk kullanımını zemin tasarımında kullanma kararı alıyoruz. Böylece, çalışırken görsel algıyı bozmayan ama renklerin verdiği enerjiyi de en iyi şekilde kullanabilen bir mekan yaratmış oluyoruz. Zeminde belirlediğimiz hatlarda doğal peyzaj ögelerine yer vererek doğa ile kurmaya çalıştığımız bağlantıya bu projemizle de katkı sunmuş oluyoruz.