top of page

Riva , İstanbul

düsler vadisi

12   /   2022

Konut

Tasarımcı: Anıl AKAY

              Aysu AKDENİZ

Tasarım-Proje

 Eski adıyla Rhebas, şimdiki adıyla Riva…Düşler Vadisi ‘ne ev sahipliği yapan Beykoz'un bu şirin sahil kasabasında bulunan projemiz iki katlı 3+1 bir ev.

 Halihazırdaki merdivenin yönü değiştirilerek sahanlığa kadar ilk 5 basamağın mekanın içine akması ve ilk basamağının televizyon ünitesini oluşturması mekansal bütünlüğü sağladı. Merdiven altından bir okuma alanı oluşturuldu. Birbirinden bağımsız iki amaca hizmet eden mekansal yapı elemanı evin karakterini oluşturdu diyebiliriz. Merdivenin mekanı bölmeyen cam korkuluğu basamağı keserek kullanıcıya farklı yükseklikte üç sehpa sundu.

Yemek alanının, yaşam alanının içinde çözülmesiyle mutfak ile arasındaki bağa bir düğüm eklendi. Yemek masasına fon yaratan duvardaki taşıyıcılara göre şekillenen doluluk ve boşluk yaratılarak ahşap dikey nişlerin içindeki aynalar mekana derinlik kazandırdı. L şeklinde geniş mutfak kurgusu modern çizgileri olan gizli kulplu dolap kapakları ile şekillendi. Kış bahçesine açılan sürülen kanatlardan içeriye yansıyan yeşil ağaç dokusu ve ahşap boy kapaklar ile iç mekan ısındı. Bahçe katında yaşam alanına ek yardımcı odası ve ıslak hacmi,çamaşır nişi bulunmaktadır. Zemin katta koridoru oluşturan koyu meşe pervazsız kapılar ve gizli süpürgelikler; kat yüksekliğinde duvar aydınlatması ve gizli tavan aydınlatması ile ambiyans kazanmıştır. Evin çocuğu Saran ve ebeveynler için kurgulanan yatak odaları üst katta yer aldı ve yatak odalarda macar kesim parke kullanıldı.

 

 Yatak odaları hariç mekanın tamamında zemin tasarımında kullanılan büyük ebattaki beyaz porselenlerin yekpare görüntüsü, yaşam alanını daha ferah ve modern göstermekle kalmıyor mobilyaları mekan içinde görünür kılıyor. Projede, renk paletinin beyaz ve doğal ahşap kullanımı ve ara sıra sıcak minimal renk paleti mekanı nötr tutuyor. Bu sayede zamansız bir karakter kazanıyor proje. Malzemelerin ışığı yansıtma şekilleri, dokunuşları birer katman halinde mekanı zenginleştiriyor. Sadelik böylece, bu projede renkler ve boşluklarda görünür hale geldi.

bottom of page