top of page

Riva , İstanbul

düsler vadisi

12   /   2022

Konut

Tasarımcı: Anıl AKAY

              Rukiye GÜNEŞ

Tasarım-Proje

Eski adıyla Rhebas, şimdiki adıyla Riva…Düşler Vadisi ‘ne ev sahipliği yapan Beykoz'un bu şirin sahil kasabasında bulunan projemiz iki katlı 2+1 bir ev.

Projemiz, ‘’sadece duvarlardan oluşan bu ruhsuz yapıyı; anne, baba ve çocuğun yanı sıra bir adet kediden oluşan dört kişilik bir ailenin ihtiyaçlarını, en yalın ve ergonomik haliyle kaliteli bir mekan haline nasıl getirebiliriz? ’’ sorusunun ele alınmasıyla başladı.

Bahçe katında yaşam alanı, mutfak ve misafirlerin kullanımına sunulan bir adet banyo bulunmakta. Bu katta banyo dışındaki hiçbir hacim bir duvarla kapatılmadı, böylece tüm hacmin zemin ve tavanıyla kesintisiz bir şekilde hissedilmesi sağlandı. Buradaki en önemli rol; zeminde kullanılan büyük ve açık renkli porselenin yekpare görüntüsüyle beraber 280 cm yüksekliğindeki tavanda kullanılan gizli aydınlatmaların dinginliğiydi. Tavan yüksekliğinin bu denli yüksek olması, hacimce çok da büyük olmayan yaşam alanının daha ferah hissedilmesini sağladı.

Mekanda ilk dikkatimizi çeken şey görkemli uçan merdivenlerimiz oluyor. Merdivenin herhangi bir korkuluğunun olmaması da mekanın sadeliğini destekliyor ve gözü yorabilecek bir etmeni daha ortadan kaldırıyor. Açık renklerle kurgulanan atmosferi ısıtmadaki en büyük iş, ahşabın sıcak dokusuyla kaplanmış merdivenlere düşüyor. Merdivenin dördüncü basamağı farklılaşıyor ve beraberinde merdivenin altında duvar boyunca uzanan masamıza dönüşüyor. Ev sahiplerimizin çalışma alanı burada yerini buluyor. Kedimiz Boza’nın oyun alanı da burada kurgulanıyor. Masanın altında kalan alan peyzaj tasarımıyla şekilleniyor. İnsanın yeşille olan etkileşimi bu alanda sürdürülmüş oluyor. Masa uzantısının altında kurgulanan gizli aydınlatmalar sayesinde, mekanda istediğimiz loşluk hissini buradan da elde edebiliyoruz. Böylece merdiven altında kalan alan en verimli şekilde değerlendirilmiş oluyor.

Yapının bir getirisi olan büyük ve geniş açıklıklardan en verimli ışığı amacıyla pencerenin önü boş bırakılıyor. Böylece küçük bir perde açma hareketiyle birlikte, sıcacık güneşi ve yeşilin büyüleyici tonlarını evimize konuk edebiliyoruz. Büyük ve rahat koltukların tam karşısına konumlandırılan televizyon ünitesi, görkemli bir şömineyi de beraberinde getiriyor. Mekan kurgusuna göre ayarlanan doluluk boşluk oranı ile depolanmak istenen her şey ve şömine bacası gibi yapısal elemanlar, ahşap kapakların arkasına gizlenerek gözü yorabilecek her şey ortadan kaldırıldı ve tüm dikkat ahşabın sıcaklığıyla buluşan şömineye çekildi.

Yaşam alanı ve mutfağın tam ortasına konumlandırılan yemek alanı ile mekanlar arasındaki ilişkinin hiç kesilmeden sürdürülmesi sağlandı. Karşılıklı iki dolapla sınırlandırılan mutfağın merkezine ada tezgah konumlandırıldı. Pişirme alanı da adanın üzerine alınarak mutfak üçgeni en işlevsel haliyle oluşturuldu. Mutfağa açılan kuranglez alanında oluşturulan peyzaj alanı ile mutfağın dinginliği harmanlanmış oldu.

Merdivenlerden yukarı çıktığımızda evin ana girişinin de bulunduğu zemin kata geliyoruz. Bu katta bir adet koridor hattıyla beraber aile üyelerinin yatak odaları bulunmakta. Kat zemininin tamamında kullanılan beyaz porselen; koyu meşe kapılar ve ahşap duvar kaplamasının etkisinin çok net bir şekilde hissedilmesini sağlıyor. Burada bahsettiğimiz ahşap duvar kaplaması, aynı zamanda işlik dolabının da gizli dolap olarak kullanılmasında bize yardımcı oluyor.

Ana kapıdan girince karşımıza çıkan ilk kapıdan Selin’in odasına girmekteyiz. Bu odada da diğer mekanlar gibi gereken ihtiyaçlar doğrultusunda en sade şekilde tasarım kurgusuna gidilmeye özen gösterildi. Dışarıyla ilişkisini kesmemek adına odadaki büyük açıklığın önünün açık kalmasına dikkat edildi. Böylece odanın her yerinden dışarıdaki yeşil atmosfer hissedilebilecekti. Banyosuna giden koridor hattı giyinme alanıyla özelleştirildi, bir bakıma bu işlev direkt odanın içinden çıkarılmış oldu.

Ebeveyn yatak odasında da büyük U düzenli pencerelerden maksimum fayda sağlanması amaçlandı. Yatak tam pencere önüne konumlandırılarak, kullanıcıların gözlerini Beykoz’un eşsiz manzarasına açmaları sağlandı. Odada ihtiyaç doğrultusunda depolama alanına önem verildi. Yatak başıyla bir bütün olarak çalışan konsol, aksesuarların depolanmasının yanı sıra, mekanın boğmadan zenginleşmesine de katkı sağlıyor.

Evin tamamındaki yalınlık, banyolarda da devam ediyor. Buralarda tercih edilen porselenin sadeliği, işlevsel yerleşim ve tasarımlarla bir bütün oluşturarak kullanıcıya bitmesini hiç istemeyeceği bir deneyim sunuyor.

bottom of page